Κρατόμ και ασφάλεια

Είναι το Κρατόμ ασφαλές;

Υπάρχουν αναφορές σχετικά με την χρήση του κρατόμ από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει ούτε μία αναφορά θανάτου που να οφείλεται στην λήψη του Κρατόμ. Δεδομένου των εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κάνει εσωτερική λήψη του βοτάνου αυτού, η παραπάνω στατιστική είναι πολύ ενθαρρυντική όσον αφορά την ασφάλεια του.

Και πρώτα απ’ όλα ας ξεκαθαρίσουμε την πιό σημαντική απορία. Είναι δυνατόν στην περίπτωση του Κράτομ να υπάρχει αυτό που λέμε “ θανατηφόρα δόσολογία”?Και τότε, “Ποιά δόση από το Κρατόμ είναι επικίνδυνη;Η απάντηση είναι “‘όχι, καμία” και παρακάτω παρατίθενται οι λόγοι:

 • Πρώτο και σημαντικότερο:Το Κρατόμ δεν είναι οπιούχο
  Τα αληθινά οπιούχα μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστική καταστολή. Εκεί ακριβώς έγκειται ο κίνδυνος τόσο στα νόμιμα, όσο και στα παράνομα οπιούχα σκευάσματα.
 • Τα αληθινά οπιούχα μπορούν να προκαλέσουν εξαιρετικά ισχυρά καταθλιπτικά συμπτώματα στο νευρικό σύστημα, φτάνοντας ακόμα και στην ασφυξία.
 • Τα φυσικά αλκαλοειδή του Κράτομ αλληλεπιδρούν με τους ίδιους υποδοχείς με αυτούς των διαφόρων οπιούχων, αλλά με έναν πιό καταπραυντικό και κατευναστικό τρόπο.
 • Τα αλκαλοειδή που περιέχονται στο Κράτομ λειτουργούν σαν θεραπευτικοί παράγοντες στον εθισμό στα οπιούχα και βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού.

Δέυτερο, το Κράτομ έχει την επονομαζόμενη λειτουργία “κόφτη” ( ceiling effect ), που καθιστά μή εφικτή την υπερδοσολογία.

 • Σε πολλά παραδοσιακά ναρκωτικά όπως διάφορα οπιούχα ή το αλκοόλ, η αύξηση της δοσολογίας ή της συχνότητας δοσοληψίας, αυξάνει τΙς επιδιωκόμενες επιδράσεις. Το ίδιο δεν συμβαίνει και με το Κράτομ.
 • Η αυξημένη δοσολογία και συχνότητα δοσοληψίας δέν συνοδεύεται απαραίτητα και με αυξημένες ευεργετικές επιδράσεις
 • Υπό κανονικές συνθήκες και υπεύθυνη χρήση, το Κράτομ δέν συνοδεύεται από ισχυρές παρενέργειες. Παρόλα αυτά, εκτεταμένη και ανεύθυνη χρήση του, μπορεί να προκαλέσει αύξηση των παρενεργειών με μείωση ή και εξαφάνιση των θετικών επιδράσεων.
 • Έτσι, οι περισσότεροι χρήστες αποφεύγουν την ανεύθυνη δοσοληψία, ακριβώς γιατί αυτή δέν είναι κατα κανέναν τρόπο περισσότερο απολαυστική. Αυτό είναι το φαινόμενο “κόφτης”,“ceiling effect”.
 • Η εύρεση ενός μοντέλου δοσολογίας και χρήσης που σε αρμονία με εμάς, μεγιστοποιεί τις θετικές επιδράσεις και ελαχιστοποιεί ταυτόχρονα τις παρενέργειες, αποτελεί την σοφότερη στρατηγική χρήσης για το Κράτομ..

Και τέλος, ακόμα και αν παρόλο που μιλάμε για ένα σε λογική χρήση,ασφαλές, φυσικό προϊόν, οποιαδήποτε κατάχρηση αυτού, θα οδηγήσει το πολύ σε μία μικρής σχετικά, διάρκειας περιόδου παρενεργειών. Όσο άβολη και μίζερη και να είναι αυτή , θα εξαφανιστεί γρήγορα.
Το Κράτομ μπορεί με ασφάλεια και συνεχόμενα, να το απολαμβάνει κανείς σε μία ευρεία κλίμακα δοσολογιών από πολύ μικρές έως και αρκετά μεγάλες, χώρίς καμία από αυτές να χαρακτηρίζεται ώς υπερδοσολογία.

Ιστορία Χρήσης

Στη διάρκεια χιλιάδων χρόνων, το Κράτομ χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πλυθυσμιακές ομάδες στην Νοτιοανατολική Ασία και όχι μόνο. Μέσα από μια τόσο εκτεταμένη χρήση φτάνουμε σε ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τις εξαιρετικά σημαντικές φαρμακευτικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ώς ένα από τα χρησιμότερα φυσικά φαρμακευτικά βότανα που διαθέτουμε.Παρά την ολοένα αυξανόμενη δημοτικότητα του, το Κράτομ παραμένει ακόμα αρκετά “σκοτεινό” στις περισσότερες δυτικές χώρες. Αυτός είναι ο λόγος που η πιό συχνή ερώτηση που συνοδεύει τα forums που ασχολούνται με το θέμα είναι η .. “είναι ασφαλές το Κράτομ;”Για όσους τους απασχολεί η πιθανότητα μιάς υπερδοσολόγησης, μιά τέτοια, φαίνεται να μήν συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους, καθώς δέν υπάρχουν γνωστές περιπτώσεις υπερδοσολόγησης από φύλλα Κράτομ. Παρόλο που δέν έχουν αναφερθεί κρούσματα υπερδοσολόγησης, η υπερβολική χρήση του Κράτομ, μπορεί να οδηγήσει σε μία ποικιλία δυσάρεστων παρενεργειών.

Πόσο ασφαλές είναι λοιπόν το Κράτομ;

Σωματική προστασία

Δέν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά υπερδοσολόγησης με φύλλα Κράτομ, αλλά παρόλα αυτά σε θεωρητικό επίπεδο, θεωρείται δυνατόν να παρουσιαστεί μια τέτοια περίπτωση εφόσον ο χρήστης προβεί σε άλογη χρήση. Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους το Κράτομ είναι εξαιρετικά ασφαλές, έγκειται στο ότι κατ’ουσίαν θα χρειαζόταν να καταναλωθεί μία τεράστια δόση, ώστε αυτή να χαρακτηρισθεί ώς υπερδοσολογημένη. Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν σχεδόν αδύνατον να αποφευχθεί o εμετός πρίν την πέψη. Άν και η πρόκληση θανάτου θεωρείται εξαιρετικά απίθανη , πρέπει πάντα ατομικά και σε κάθε περίπτωση να λαμβάνεται υπ’όψιν κάποιο πιθανό αλλεργικό σόκ ή αντίδραση του οργανισμού στην χρήση του Κράτομ. Το Κράτομ είναι τόσο ασφαλές όσο ο καφές ή το τσάι, μόνο με περισσότερα πλεονεκτήματα, όταν καταναλώνεται υπεύθυνα.

Όταν καταναλώνεται αυτούσιο (χωρίς την ανάμιξη με άλλες ουσίες), ο μεγαλύτερος κίνδυνος έγκειται στην πρόκληση υπνηλίας με ότι αυτό συνεπάγεται στην περίπτωση ταυτόχρονης άσκησης επικίνδυνης δραστηριότητας.

 • Χρειάζεται απλή λογική
 • Μην οδηγείτε ΠΟΤΕ υπο την επήρεια του Κράτομ, ακόμα και άν νιώθετε διέγερση και όχι υπνηλία, καθώς η δεύτερη μπορεί να ακολουθήσει την πρώτη.
 • Μήν χρησιμοποιείτε εργαλεία και μηχανήματα ή σκάλες ανύψωσης υπο την επήρεια του Κράτομ.
 • Μήν αφήνετε μάτια κουζίνας ή άλλες εστίες φωτιάς αναμμένες.
 • Η χορήγηση Κράτομ σε έγκυες δέν συνίσταται εκτός εάν έπεται ιατρικής παρακολούθησης.
  • Εφόσον δέν έχουν υπάρξει έρευνες γύρω από τους πιθανούς κινδύνους του Κράτομ σε έγκυες, δέν είναι γνωστή η επίδρασή του ή όχι σε θέματα γενετικών ανωμαλιών και εμβρυϊκών θανάτων.

Πνευματική υγεία και προστασία

Εδώ αναφερόμαστε σε παρενέργειες που σχετίζονται με την χρήση οποιασδήποτε ψυχοδραστικής ουσίας. Η επίγνωση της επίδρασης ουσιών στον τρόπο που σκεφτόμαστε και νιώθουμε, ακόμα και άν δεν έχουμε κάνει χρήση τους με άλλα λόγια. Δέν χρειάζεται να είναι κάποιος τακτικός ή “βαρύς” χρήστης για να βιώσει συμπτώματα στέρησης, έστω και μικρής κλίμακας. Τέτοια μίνι στερητικά μπορούν να εμφανιστούν πάντα όποτε το σώμα ή το μυαλό δέν λαμβάνει τα ερεθίσματα στα οποία είναι συνηθίσμένο.

Αλλά είναι ασφαλές το Κράτομ;

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τις ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες που προσφέρει το Κράτομ, όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μία αρκετά ασφαλή ουσία. Παρόλα αυτά, είναι αναγκαία η έρευνα γύρω από την σοφή χρήση και δοσοληψία αυτού ώστε να διασφαλιστεί μακρόχρονια υγεία και ευεξία.

Στην ερώτηση λοιπόν, για το εάν το Κράτομ είναι ασφαλές ή όχι, απαντάμε ναι! Συγκρινόμενο με φυτά που έχουν παρόμοιες επιδράσεις, το Κράτομ είναι εξαιρετικά ασφαλές χωρίς βέβαια να ξεχνάμε ότι “όλα εξαρτώνται από τα χέρια στα οποία βρίσκεται”.

Αφήστε μια απάντηση