Το Κράτομ και οι προοπτικές Κατάχρησης

Εθισμός/ Προοπτικές Εξάρτησης

Σε αντίθεση με πληθώρα φαρμακευτικών σκευασμάτων που διοχετεύονται στην αγορά με ανεπαρκείς κλινικές μελέτες, το Κράτομ συνοδεύεται από γνώση και εμπειρία συσσωρευμένη σε βάθος χιλιάδων ετών και από τεράστιες πληθυσμιακές ομάδες, γεγονός που μας φέρνει πιό κοντά στην πεποίθηση για την ασφάλεια του και την εξάλειψη εύλογων ερωτημάτων γύρω από πιθανές αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας, ακόμα και σε περιπτώσεις χρόνιας χρήσης. Τούτου λεχθέντος, η τακτική χρήση του Κράτομ μπορεί να αποβεί εθιστική, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπου το Κράτομ χρησιμοποιείται σαν μέσο διαχείρισης του στρές, του άγχους ή όποιας άλλης μορφής ψυχολογικής αντίδρασης στις δυσκολίες της ζωής.

Η καθημερινή χρήση του Κράτομ μπορεί να οδηγήσει σε εξάρτηση από αυτό με σκοπό την λειτουργικότητα του ατόμου μέσα στην ημέρα, με παρόμοιο τρόπο που κάποιος καταφεύγει στο αλκοόλ και εν τέλει εθίζεται σε αυτό. Παρόλο που η φυσική ασφάλεια που συνοδεύει την χρήση του Κράτομ μοιάζει να είναι άψογη για ένα φυτό του διαμετρήματός του, δύναται να εμφανιστούν προβλήματα με την παρατεταμένως άλογη χρήση του.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να προκύψει με την παρατεταμένως άλογη χρήση του, είναι η φυσική εξάρτηση. Παρόλα αυτά μια τέτοια φυσική εξάρτηση δέν πρέπει να θεωρείται βαρέας μορφής σε σχέση με πολλά άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ακόμα και σε περιπτώσεις “βαριάς” χρήσης το Κράτομ δέν προκαλεί στερητικό σύνδρομο με παρατεταμένο φυσικό και ψυχολογικό πόνο, παρόλο που κάποιος βαθμός δυσφορίας πρέπει να θεωρείται σίγουρος.

Αντι-Στερητικές Ιδιότητες

Ένας ακόμα ενδιαφέρων παράγοντας που καθιστά ασφαλές το Κράτομ έγκειται στο ότι οι ψυχολογικές, αγχολυτικές και πιθανόν ευφορικές του ιδιότητες και επιδράσεις χαρακτηρίζονται από το φαινόμενο του “κόφτη” (ceiling effect). Σε αντίθεση με άλλες ουσίες συμπεριλαβανομένου του αλκοόλ, η αυξημένη λήψη συνήθως δέν συνοδεύεαι από ανάλογα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.

Μία τέτοια ιδιότητα είναι που αποτρέπει εθιστικές προσωπικότητες από την χρήση του Κράτομ πέραν συγκεκριμένων ορίων. Η υπερβολική χρήση του Κράτομ αυξάνει την ανοχή σε αυτό και εξαφανίζει τις επιθυμητές επενέργειες αυξάνοντας ταυτόχρονα τις παρενέργειες.

Κράτομ και Στερητικό Σύνδρομο

Η παρατεταμένη χρήση του Κράτομ-ειδικά σε περιπτώσεις όπου αυτή αναφέρεται σε υψηλές δοσοληψίες για μεγάλα χρονικά διαστήματα—μπορεί να οδηγήσει σε στερητικό σύνδρομο / Τούτου λεχθέντος οι “χρόνοι” και τα στερητικά συμπτώματα που συνοδεύουν το Κράτομ είναι εμφανώς ηπιότεροι και μικρότερης κλίμακας από πολλές άλλες ουσίες και μπορούν εύκολα να ελεγχθούν μέχρι την εξαφάνισή τους με κλιμακούμενη δοσολόγηση και αγωγή.

Όλων των ειδών οι εξαρτήσεις φέρουν μια παθολογική καθώς και μία ψυχολογική συνιστώσα. Κάποιες εξαρτήσεις συνοδεύονται από σοβαρές παθολογικές διαταραχές, όπως στην περίπτωση των οπιούχων, του αλκοόλ, του ghb και άλλων. Σε άλλες πάλι, η ψυχολογική συνιστώσα δείχνει να κυριαρχεί. Το Κράτομ παρουσιάζει ήπιας μορφής εξάρτηση και στερητικό σύνδρομο σε σύγκριση με πολλές άλλες ουσίες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι προτείνεται η ελεύθερη και χωρίς πρόγραμμα και μελέτη, χρήση του.
Πολλά από τα στερητικά συμπτώματα του Κράτομ σχετίζονται ευθέως με τις επενέργειές του. Έτσι, όταν αυτές απομακρυνθούν, όπως για παράδειγμα η καταστολή, η αγχόλυση και η ανακούφιση από τον πόνο,το πλέον πιθανό είναι τα οι γενεσιουργές παθήσεις να επιστρέψουν. Καθώς ήσασταν απαλλαγμένοι από αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επανεμφάνισή τους δέν θα μείνει απαρατήρητη. Κάτι ακόμα που πρέπει να έχετε υπ όψιν σας. Άν για παράδειγμα παίρνατε το Κράτομ για την καταστολή χρόνιων συμπτωμάτων πόνου, θα πρέπει να είστε προετοιμασμένος/η για την επανεμφάνιση του πόνου μιάς και σταματήσατε την καταστολή αυτή.

Τα στερητικά συμπτώματα του Κράτομ είναι παρόμοια με αυτά των αντίστοιχων συμπτωμάτων που συνοδεύουν οπιούχα παυσίπονα και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

Φυσικά Συμπτώματα Στέρησης του Κράτομ

 • Ναυτία
 • Διάρροια
 • Καταρροή στα ιγμόρεια
 • Μυικοί πόνοι και κράμπες
 • Αυτόματες μυικές κινήσεις
 • Πονοκεφάλοι
 • Στομαχόπονοι
 • Γενικευμένοι πόνοι
 • Υπερευαισθησία

Πνευματικά/Συναισθηματικά Συμπτώματα Στέρησης

 • Αίσθημα Ανικανοποίητου (ανηδονία)
 • Ανησυχία
 • Αυπνία
 • Άγχος
 • Επιθετικότητα, Εχθρικότητα
 • Κυκλοθυμία
 • Υπερευαισθησια
 • Παράνοια

Διαχείριση-Αντιμετώπιση Στερητικού

Στερητικό Σύνδρομο και Κράτομ–Πόσο διαρκεί η αποτοξίνωση;

Η διάρκεια του στερητικού συνδρόμου που οφείλεται στην παύση λήψης Κράτομ ποικίλει από άτομο σε άτομο
Τα εντονότερα στερητικά συμπτώματα και πονοκέφαλοι μπορεί να διαρκέσουν από 3 έως 5 ημέρες, με περιπτώσεις ατόμων να έχουν εμφανή σημάδια δυσφορίας μέχρι και για διάστημα μίας εβδομάδας. Ηπιότερα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν για ακόμη μία εβδομάδα ή και περισσότερο, πράγμα που εξαρτάται από το ιστορικό αγωγής.

Πώς να αποφύγουμε τα συμπτώματα στέρησης;

 1. Αποφύγετε την φυσική εξάρτηση, κάνοντας περιστασιακή και φειδωλή χρήση του Κράτομ.
  • Το στερητικό σύνδρομο μπορεί να αποφευχθεί με την περιστασιακή και όχι συστηματική χρήση, αποτρέποντας έτσι την δημιουργία εθισμού εξαρχής. Η αποχή για μερικές μέρες σε εβδομαδιαία βάση επιτρέπει στον τακτικό χρήστη την αποφυγή εθισμού στο Κράτομ.
  • Κάτι τέτοιο δύναται να μήν είναι εφικτό παρόλα αυτά σε χρόνιες περιπτώσεις παθήσεων.
 2. Διαδικασία σταδιακής παύσης χρήσης του Κράτομ.
  • Πολλοί επιλέγουν την σταδιακή μείωση της χρήσης Κράτομ με την ακόλουθη συχνή μέθοδο. Μειώνουν σταθερά κατα 5 γραμμάρια την φορά έως της οριστικής κατάργησης του αποφεύγοντας έτσι στερητικά συμπτώματα.
 3. Χρησιμοποιήστε φάρμακα, υποκατάστατα και συνδυασμό δίαιτας και σωματικής άσκησης αλάφρυνση των συμπτωμάτων.
  • Κάποιοι βρίσκουν στην χρήση φαρμάκων την βοήθεια που χρειάζονται για διευκόλυνση της αντιμετώπισης των στερητικών συμπτωμάτων. Η λοπεραμίδη, διάφορα μή συνταγογραφούμενα αναλγητικά, αγχολυτικά φάρμακα και ηρεμιστικά μπορεί να σας βοηθήσουν. Όλα τα παραπάνω είναι ουσίες που μπορούν να διευκολύνουν την αντιμετώπιση στερητικών συνδρόμων.
  • Κάτι ακόμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι το εξής: εάν κάναμε χρήση του Κράτομ με σκοπό την ανακούφιση από χρόνιους πόνους και σταματήσουμε την αγωγή θα πρέπει να αναμένουμε επιστροφή των συμπτωμάτων του πόνου. Για την ανακούφιση αυτών θα πρέπει να ακολουθήσουμε κάποια εναλλακτική αγωγή που θα αντικαταστήσει το Κρατόμ
  • Μία τέτοια προσέγγιση θα πρέπει να συνδυαστεί με την λήψη πολλών υγρών, και μίας υγιεινής δίαιτας.

Αφήστε μια απάντηση